U okviru programa Cost akcije, projekat ECO4ALL // COST Action CA22124 // Circular Economy Network for All: Consumer Protection through reducing, reusing, repairing odobren je za finansiranje u trajanju od 2023. do 2027. godine. Glavni cilj ECO4ALL akcije je da doprinese aktivnostima širenja informacija za mlade uopšte, akademike, mlade istraživače, osoblje javne uprave, ljude iz sfere biznisa i za društvo u celini u vezi sa cirkularnom ekonomijom. ECO4ALL ima za cilj promovisanje razumevanja održive potrošnje, očuvanja resursa i prevencije otpada, kao i odgovornosti proizvođača u procesu projektovanja.

U okviru programa Cost akcije, projekat TrANsMIT // COST akcija CA21127 // Tehno-ekonomska analiza tehnologija za smanjenje emisije CO2 odobren je za finansiranje u trajanju od 2022. do 2026. godine. Fokus projekta je na napretku u razvoju tehnološki, ekonomski i komercijalno najizvodljivijih tehnologija i sistema za hvatanje, korišćenje i skladištenje CO2 (CCUS). Cilj mu je da okupi akademsku zajednicu, istraživačke institute i industriju u najsavremeniju, panevropsku mrežu znanja. To će se postići harmonizacijom i koordinacijom metoda i alata koji se koriste za CCUS TEA u Evropi, koristeći znanje koje su stvorili naši partneri u nacionalnim ili međunarodnim istraživačkim projektima.

U okviru programa PRIZMA, projekat Rapid Earthquake Loss Assessment and Recovery Framework (RELAR) odobren je za finansiranje od strane Fonda za nauku Republike Srbije. U projektu učestvuju dva istraživača sa Katedre za tehničku mehaniku i teoriju konstrukcija. Projekat će se realizovati u naredne 3 godine u saradnji sa Matematičkim fakultetom u Beogradu, kao i Inovacionim centrom Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Ukupan budžet projekta je oko 270.000 evra. Projektom će rukovoditi doc.

Na 16. Kongresu Društva građevinskih konstruktera Srbije održanom u Aranđelovcu 28.09-01.10.2022. godine, članovi Katedre imali su veoma zapaženo učešće.

Ovih dana je izvedena prva bazno izolovana zgrada u Srbiji (zgrada BioSens instituta), čiji sistem izolacije su projektovali članovi našeg instituta.